Glutenfrie fastelavnsboller

Klassisk oppskrift på fastlavnsboller eller boller med krem. Disse bollene er veldig gode, og enda bedre blir de med krem og syltetøy. Kan bakes med både Mix og Fin Mix.

14 stk1,5 time
Average: 4.9 (12 votes)
12 Votes

Ingredienser

Semper Mix:

1 pk Semper Mix

1 ss Pofiber (kan sløyfes)

1/2 ss (ca. 5 gram) psyllium, finmalt

2,5 dl melk eller plantebasert melk

1 pakke gjær

100 gram lys sirup eller 3/4 dl sukker

3 krm salt

1 egg

1 krm malt kardemomme

100 g smør eller melkefritt margarin

Pensling: egg eller vann

Fyll: mandelmasse, syltetøy og krem

Semper Fin Mix:

1 pakke Fin Mix 

1 ss Pofiber (kan sløyfes)

1 ss (10 gram) psyllium, finmalt

3,5 dl melk eller plantebasert melk

1 pakke gjær

100 gram lys sirup eller 3/4 dl sukker

3 krm salt

1/2 ts bakepulver

1 egg

1 krm malt kardemomme

100 g smør eller melkefritt margarin

Pensling: egg eller vann

Fyll: mandelmasse, syltetøy og krem

Slik gjør du

Semper Mix:

  1. Sett ovnen på 220 °C. 

  2. Ha Pofiber, psyllium, sirup, salt, kardemomme, gjær og egg i en bakebolle. Tilsett fingervarm/lunken melk og bland alt sammen med en sleiv. La svelle i 10 minutter.

  3. Ha i smeltet smør og mel, men spar 2 ss mel til utbaking. Arbeid deigen sammen til den blir glatt og smidig i en kjøkkenmaskinen med eltekrok i ca. 2-3 minutter. La deigen heve ca. 20-30 minutter.

  4. Arbeid deigen sammen i bakebollen med en sleiv for å få ut litt luft.

  5. Hell deigen ut på melstrødd bord. Rull ut en tykk pølse som deles i 20 biter og rull ut boller som legges på et stekebrett kledd med bakepapir. Bruk så lite mel som mulig for å unngå at overflaten blir tørr og melet. Ta heller litt vann på hendene om deigen er klissete ( eventuelt litt olje også).

  6. Etterheves tildekket på stekebrett i ca.30-40 minutter. Pensle bollene med vispet egg eller vann.

  7. Stekes i midten av ovnen i ca. 10-12 minutter.

  8. Avkjøl bollene, del dem i to og fyll dem med syltetøy og pisket krem. Eventuelt mandelmasse.

 

Semper Fin Mix:

  1. Sett ovnen på 220 °C. 

  2. Ha Pofiber, psyllium, sirup, salt, kardemomme, gjær og egg i en bakebolle. Tilsett fingervarm/lunken melk og bland alt sammen med en sleiv. La svelle i 10 minutter.

  3. Ha i smeltet smør og mel, men spar 2 ss mel til utbaking. Arbeid deigen sammen til den blir glatt og smidig i en kjøkkenmaskinen med eltekrok i ca. 2-3 minutter. La deigen heve ca. 10 minutter.

  4. Arbeids deigen sammen i bakebollen med en sleiv for å få ut litt luft.
  5. Hell deigen ut på et melstrødd bord. Rull ut en tykk pølse som deles i 20 biter, og rull ut boller som legges på et stekebrett kledd med bakepapir. Bruk så lite mel som mulig for å unngå at overflaten blir tørr og melet. Ta heller litt vann på hendene om deigen er klissete ( eventuelt litt olje også).

  6. Etterheves tildekket på stekebrett i ca. 20 minutter. Pensle bollene med vispet egg eller vann.

  7. Stekes i midten av ovnen i ca. 10-12 minutter.

  8. Avkjøl bollene, del dem i to og fyll dem med syltetøy og pisket krem. Eventuelt mandelmasse.

 

Tips! Det går helt fint å fryse ned bollene og lunke de litt i mikro eller ovn. Bollene smaker helt klart best nystekte! 

Hjem / Oppskrift / Glutenfrie fastelavnsboller