Glutenfrie lussekatter

En klassisk oppskrift på glutenfrie lussekatter til Luciadagen. Så gode at alle vil smake. Tilsett mandelmasse så får du en ekstra saftig deig.

12 stk60 min
Average: 4.7 (10 votes)
10 Votes

Ingredienser

125 gr smør

2 ½ dl melk

1 pk fersk gjær for søte deiger

3 ss Pofiber

1 dl sukker

2 krm salt

1 pk Safran ( 1/2 gram)

1 egg

1  pk Semper Mix eller Fin Mix

1dl rosiner

 

Slik gjør du

  1. Sett frem smør i god tid på benken slik at det blir romtemperert.

  2. Varm melken i en kjele og hell det over i en bakebolle.

  3. Rør ut gjæren i den fingervarme melken (37 °C) og tilsett sukker, salt og safran.

  4. Visp egget lett i en kopp. Spar 1 ss til å pensle lussekattene og ha resten av egget i væsken.

  5. Tilsett melblandingen, men spar  ca. 2-3 ss til utbaking. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør til du har en glatt deig ca. 3-4 minutter.

  6. Ha så i små smørklatter i deigen og kjør et par minutter til deigen er helt glatt. Bland i rosiner om du ønsker det i deigen, ellers pynter du men rosiner før du steker lussekattene.

  7. La deigen hvile 5 minutter.

  8. Hell deigen på et melstrødd bord og del deigen i 10-12 biter. Rull deigpølser og form lussekatter som du legger på bakepapir på et stekebrett. La etterheve under plastfolie i ca. 30 minutter.

  9. Sett ovenen på 220 °C.

  10. Pensle lussekattene med egg (1 ss egg + 1 ss vann) eller bare litt vann.

  11. Stekes ca. 10-12 minutter  i midten av ovnen.

  12. Avkjøl under et kjøkkenhåndkle. 

Tips! Pofiber gir saftigere boller. Bakes bollene uten Pofiber bruk mindre melk, ca 2 dl (2 ¼ for Fin Mix). Egget kan erstattes med i underkant av ½ dl melk. Prøv å bruke så lite mel som mulig når du baker ut. Du kan bruke Maizena eller Potetmel om det er behov for mer mel ved utbaking. 

Hjem / Oppskrift / Glutenfrie lussekatter